www.gadar.pl

Od 2006-01-01 zamówiono 147852 produktów. W sklepie przebywa 28 klientów. Od 2004-11-02 sprzedaliśmy produktów na aukcjach Allegro - sprawdź
Witaj! Jesteś nowym klientem naszego sklepu! Dowiedz się, jak łatwo kupuje się w Gadar.pl!
Jeżeli jesteś nowym klientem lub nie zostałeś rozpoznany zarejestruj się teraz!
rabat
Wpisz numer kodu:
newsletter Jeśli chcesz otrzymywać bezpłatne porady,
Śledź na bieżąco promocje i nowości
Wpisz szukane słowo: Wyszukiwanie zaawansowane
tajemnica

Sklepy ogrodnicze, wystawy ogrodnicze, targi ogrodnicze, hurtownie ogrodnicze, producenci



Poprzedni produkt   31/44   Następny produkt
Róża dzika - Rosa canina

Nr katalogowy: ZR7
Opakowanie zawiera: NASION 50 szt.



Cena w naszym sklepie: 5,99 ,-PLN
Sztuk:


Wysyłamy w ciągu 48 H





KAŻDY ZAKUP POWYŻEJ 199 ZŁ DOSTAWA NA NASZ KOSZT !
nowyklient


Rosa canina (dzika róża)

Róża występuje jako kolczasty krzew lub pnącze z rodziny różowatych (Rosaceae) na półkuli północnej.

Ma liście złożone, a owoce - szupinkowe, zawierające dużo witaminy C. W Polsce istnieje 20 gatunków róży, najbardziej rozpowszechniona jest róża pomarszczona. W celach leczniczych wykorzystywana jest róża dzika (Rosa canina) - kolczasty krzew wysoki do 2 metrów, występujący w Europie, na Syberii, Ameryce Północnej i Meksyku.

 Kwiaty - duże, promieniste, różowe lub niemal białe. Owoc pozorny (szupinka) powstaje przez zmięśnienie dna kwiatowego. Wewnątrz znajdują się liczne owoce właściwe w postaci białawych orzeszków.

Róża dzika jest gatunkiem zbiorowym, obejmującym liczne podgatunki nieznacznie różniące się między sobą ząbkowaniem liści. Róża dzika jest znana od czasów ludzi pierwotnych, którzy to traktowali jej owoce jako codzienne pożywienie.

Płatki róży stanowiły bardzo popularne pachnidło dalekiego Wschodu. Starożytni Rzymianie wypełniali płatkami poduszki, co miało ich usypiać i uspokajać.

Bardzo ciekawym wyrobem jest Olej z dzikiej róży - rzadki olej o barwie ciemnożółtej do lekko brązowawej wytwarzany z nasion dzikiej róży przez ich ekstrakcję w heksanie dzikiej. Następnie poddawany jest procesowi rafinacji.

Zawiera dużą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych. Stosuje się głównie w przemyśle kosmetycznym do pielęgnacji każdego rodzaju skóry, ale szczególnie polecany wrażliwej, uszkodzonej skórze (także przez nadmierne opalanie), przy couperose (cerze ze skłonnością do pękających, rozszerzonych naczynek).

Olej ten wspomaga łuszczącą się skórę, hamuje proces starzenia, równie dobry dla skóry tłustej ze skłonnością do trądziku. Używany w preparatach do pielęgnacji zniszczonych włosów (wzmacnia elastyczność).

Wykazuje działanie ochronne, przeciwzapalne, rozjaśnia, uelastycznia i ożywia zmęczoną skórę, wygładza zmarszczki.Olej z dzikiej róży zaliczany jest do drogich olejów. Może być mieszany z innym olejem roślinnym, co doda mu stabilności i przedłuży jego ważność.

 Z nasionami podstawowa instrukcja siewu

pokazkoszyk
...jest pusty


Powiedz o tym produkcie komuś, kogo znasz.
Twoje zamówienie
Warunki zakupów
Pomoc
przesylkagratis przesylkagratis

© 2002-2010 Gadar.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Wykonanie: iProjekty.pl - projektowanie sklepów internetowych
Sopot noclegi Kraków noclegi Kołobrzeg noclegi Wisła noclegi